Wat jouw plek binnen je familiesysteem vertelt over jouw missie
Categorie Coaching
Misschien voel jij dat er ‘meer’ is, dat je meer uit het leven wil halen en dat je iets groters te doen hebt dan je nu doet. Of je wil meer in gemak en in lijn leven met wie je écht bent. Dan kan je tegenkomen dat er ‘iets’ in de weg zit waardoor je nog niet helemaal tot je recht komt en waar je niet goed je vinger op kan leggen. Jouw plek binnen het familiesysteem kan iets vertellen over jouw missie en/of wat jouw missie blokkeert. Systemisch coachen (met behulp van o.a. familieopstellingen) kan een krachtige tool zijn om jou inzicht te geven in hoe de rol die je onbewust oppakt(e) in het gezin van herkomst zich vertaalt naar de rol die je hebt in je huidige relaties en de sociale systemen (werk, gezin, etc.) waar je nu onderdeel van bent.
De kracht van systemisch coachen
Systemisch coachen is een enorm waardevolle methode om mensen te begeleiden in het (h)erkennen van hun levensmissie. Om echt in je kracht te gaan staan en flow in je leven te gaan ervaren. Systemisch coachen maakt heel zichtbaar welke rol jij inneemt in een systeem en geeft daarmee waardevolle inzichten in je eigen gedragspatronen en waar deze vandaan komt. Een (familie)opstelling kan je helpen jouw rechtmatige plek in het systeem in te nemen, wat je enorm steunt om in je kracht te gaan staan, je vervuld te voelen en te (h)erkennen wat jij ‘te doen hebt’. Het boek van Els van Steijn ‘De fontein, vind je plek‘ is een inspirerend boek dat middels een heldere metafoor uitleg geeft over het belang van het innemen van je rechtmatige plek in je gezin van herkomst.
Jouw plek binnen een krachtenveld
Een familie of organisatie-opstelling helpt je inzicht te krijgen in het krachtenveld waarin jij verkeert. Een opstelling is een visualisatie van het patroon en de bijbehorende dynamiek waar je mee te maken hebt. Dit kan gaan over zowel je privé- als professionele leven. Je krijgt zicht op het enorme web (systeem) waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een (familie- of organisatie-) systeem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst. Een opstelling kan je heel goed helpen om alle elementen in het krachtenveld van jouw vraag of vastgelopen proces in kaart te brengen. Dit doe je door een probleem centraal te stellen. Bijvoorbeeld dat veel van wat je doet niet goed afloopt, dat je erg vaak verantwoordelijkheden neemt die eigenlijk niet de jouwe zijn of dat je veel moeite hebt met autoriteit.
Je eigen rechtmatige plek innemen
Je familiesysteem is de onlosmakelijke verbinding die je hebt met al je familieleden, je bloedband. Pas als je op je eigen plek staat, word je stevig en sterk als persoon. Dit is belangrijk wanneer je op zoek bent naar jouw missie in het leven. Maar wat is je plek? Els van Steijn gebruikt hiervoor de metafoor van een fontein. Stel je een fontein voor die uit meerdere bakken met water bestaat. Bovenin staan je voorouders, daaronder je opa’s en oma’s, dan de bak met je biologische ouders, daaronder jij met je (half)broers en zussen, miskramen, abortussen etc., in volgorde van geboorte en daaronder eventueel jouw kinderen. En ga zo maar door. Jij staat altijd in de kindsbak onder je ouders. De ene plek is niet beter dan de andere. Om je innerlijk vervuld te voelen moet je op jouw plek in de fontein gaan staan, waarbij je beide ouders hun plek gunt in de bak boven je en geen verantwoordelijkheid overneemt die niet van jou is. Uitsluitend op jouw eigen plek pak je de onzichtbare stroming van de fontein op die zo essentieel is voor je welzijn.
Wat zegt je plek in je gezin over je plek in het dagelijks leven?
Je kunt uittekenen dat als iemand moeite heeft met het vinden van zijn plek in het dagelijks leven, hij of zij niet goed staat in de fontein. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je vroeger meer verantwoordelijkheden had dan je als kind eigenlijk toebehoorde. Bijvoorbeeld van een zieke of (emotioneel) afwezige ouder. Het kan dan zijn dat je een ‘bak bent opgestegen’ en onbewust in de bak van je ouders bent gaan staan op de plek van je moeder of vader.
Wanneer je dit herkent, doordat je bijvoorbeeld kind was van een (emotioneel) afwezige ouder, ben je misschien gewend vooral voor je broertjes of zusjes of misschien zelfs (een van) je ouders te zorgen. Ofwel je bent gewend vooral te geven, je aan te passen en te voorzien in de behoeften van de ander, om zo in je eigen behoeften van ‘gezien’ worden of liefde te ontvangen te voorzien. Zo’n patroon ontwikkelen we onbewust, simpelweg omdat we als kind letterlijk afhankelijk zijn van onze ouders om te overleven. Wanneer je niet op jouw eigen plek staat, of afwisselend wel op je plek staat en dan weer ‘opstijgt’, kan het lastig zijn om te voelen wie jij zelf bent en wat je belangrijk vindt. Dan is het zicht mistig en verwarrend. Je kunt twijfel ervaren: je staat immers niet op je eigen plek waar je helder kunt zien wat van jou en wat van de ander is.
Hoe je jouw plek inneemt: het aanvaarden van de package deal
Realiseer je dat je vandaag voor je overleving niet meer afhankelijk bent van de zorg van je ouders. Ze hebben gegeven wat ze je konden geven. Zoals Els van Steijn het mooi zegt: “Je ouders zijn een package deal: al het mooie, minder mooie en alles waar je naar verlangt en nooit zult krijgen.” Vaak verwijten we hen wat ze ons niet konden geven, maar wat we wel zo hard nodig hadden. De vraag is of jij hen kan zien. Want zien is de gehele package deal aanvaarden. Wanneer jij hen afwijst of blijft vallen over wat er niet was, zie je alleen het minder mooie van de package deal. De kunst is om zowel rationeel als emotioneel een adequaat antwoord te vinden op de vraag: wat is van mij en wat is van de ander?. Je laat los wat niet van jou is en geeft desgewenst feedback en stelt grenzen. Wat van jou is, kijk je aan en doorleef je in je lichaam voor de emotionele verwerking. Hiermee kom je op jouw plek in de fontein, waarbij je je behoeftigheid opheft.
Hoe je herkent je dat je OP jouw plek staat
Ken je het prettige gevoel dat je vol in je kracht staat met jouw eigenheid en dat je stevig je plek inneemt? Dan weet je wie je bent, waar je voor staat, wat je belangrijk vindt, waar je voor wilt gaan en voor wie én kun je je makkelijk verbinden met anderen. Op deze plek kun je krachtige keuzes maken en grenzen stellen. En hierbij de consequenties aanvaarden die daarbij horen. Op deze plek voel je wat jouw missie is en kun je dit vanuit jouw meest authentieke zelf vormgeven.
Wat als je dat (nog) niet voelt?
Wanneer je almaar te goed wilt doen, kun je nooit bij jezelf blijven. Vind het lef om te breken met het ideaal en te luisteren naar je ‘eigen waarheid’. Durf jezelf te zijn, zonder dat als excuus te gebruiken om niet te hoeven veranderen, en blijf jezelf ontwikkelen naar een nog mooiere versie van jezelf. Realiseer je dat je pas tevreden over jezelf gaat worden als je ouders mogen zijn wie ze zijn. Je bent immers 50% je biologische vader en 50% je biologische moeder. Jouw plek innemen betekent het aannemen van je ouders voor wie ze zijn en wat ze je kunnen geven. Als je ‘ja’ zegt tegen jouw lot, ontstaat altijd kracht.
Jouw exemplaar van De fontein
Wil jij kans maken op het boek De fontein van Els van Steijn? We verloten onder onze nieuwsgierige volgers op Instagram een exemplaar van dit inspirerende boek. Volg @pausetoplaycoaching en stel je vraag op Instagram om kans te maken.
Jouw plek vinden met behulp van meditatie
Begeleiding is ontzettend waardevol bij het vinden van jouw plek. Luister naar onze nieuwe meditatie via Spotify of YouTube, waarin je door geleide meditatie dieper ingaat op jouw plek binnen jouw systeem. Wil je met behulp van een systemisch coach inzicht krijgen in jouw systemen? Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek van 20 minuten.
Meer lezen van Dominique van Wingerden, ademcoach & lifecoach Leiden
Door: Dominique van Wingerden - juni 2021