Mijn eerste adem-sessie


Categorie Optimaal ademen

Benauwdheid, kortademigheid of een oppervlakkige of hoge ademhaling zijn symptomen die je vertellen hoe je in je vel zit. Als je moeite hebt met diep ademhalen kan het zijn dat je emoties letterlijk ‘in de weg zitten’. Dat stress een effect heeft op de adem weten de meesten van ons wel. Maar naast dat we de adem kunnen inzetten om onszelf te kalmeren via meditatie, kan de ademhaling een veel diepgaander effect hebben. Een natuurlijke tool om emoties te doorvoelen en daarmee los te laten. Een techniek tot heling en veel meer. Ademcoaching kan je helpen om weer optimaal te leren ademen en (opnieuw) in contact te treden met je gevoel.

Hoe de magie van ademwerk mij aanraakte

Mijn interesse in transformational breathing werd in de zomer van 2016 getriggerd op het yogafestival in Terschelling door Tom – een echte ademyogi uit Ibiza. Ik had werkelijk geen idee wat me naar die tent trok, ik kende ademcoaching niet en kwam er eigenlijk een beetje ‘per ongeluk’ terecht. Maar niet voor niets, zo bleek:

Verloop van de ademsessie

We worden allen op een matje gepositioneerd. Ik moet gaan liggen en mijn ogen sluiten, mijn mond open en diep door mijn mond inademen. Geen pauze en meteen weer uit. Dit kan ik wel, dacht ik nog. Ik voel al snel veel energie door mijn lijf stromen en ik word aangemoedigd om nog dieper in mijn buik te ademen. Pff wat een droge mond krijg ik ervan, nog dieper wordt er gezegd terwijl ik een hand op mijn onderbuik voel. Als een dikke boeddha probeer ik mijn buik diep en groot op te blazen. Dan wordt er plotseling stevig met een vinger, net boven mijn heup geprikt. Ik schiet in de lach van het ongemak en de gedachte schiet door mijn hoofd wat ik hier in godsnaam aan het doen ben. Maar veel tijd krijg ik daarvoor niet, want dan komen de emoties…

Door de emoties heen

“Durf te voelen,” hoor ik Tom zeggen. “Het is de spanning van oude gevoelens die je in je buik hebt opgeslagen. Hier moet je naartoe ademen, om het oude gevoel en de spanning los te laten. “Geef er maar geluid aan” en ik hoor hoe een ‘aaahhhhh’ toon wordt voorgedaan. Ik doe wat me gezegd wordt en precies op het moment dat ik begin te tonen, komt er een geluid dat vanuit mijn tenen lijkt te komen. Jezus wat een diepe schreeuw van verdriet! Ik ben even helemaal de kluts kwijt, wat is dit? Terwijl er beelden van vroeger opkomen die totaal niet lijken te rijmen of een verhaal te vertellen, voel ik de intense pijn die daar blijkbaar(?) bij horen. Ik weet het niet, maar dat maakt ook niet uit. Het gevoel wil gevoeld worden, alleen dat. Ik ga erdoorheen, het is diep en intens en toch lijkt – gek genoeg- de pijn ergens wel mee te vallen. Het wordt zachter en ik denk dat ik mag stoppen, maar helaas. Nee, we blijven ademen. Terwijl ik voel hoeveel meer ruimte er in mijn lijf is. Letterlijk, ik kan dieper ademen en ik voel me lichter. Na een nog een paar ademhalingen voel ik opnieuw een vinger prikken, dit keer in mijn borstbeen. Hij prikt niet eens hard, maar ik vouw dubbel van de pijn. Nu komt er boosheid! Wauw, dit is mijn lichaam, waarom wist ik niet dat daar allemaal pijn zat?! Auu… Opnieuw ga ik er doorheen, ik schreeuw, toon, huil, maak geluid, sla met mijn armen op de grond, schud onophoudelijk met mijn lijf en net op het moment dat ik het lijk te verliezen, zweef ik weg…

De ontspanningsfase

Ik mag ontspannen, en in een diepe trance ervaar ik iets wat ik nog nooit heb ervaren. Ik lijk wel high of stoned, ik weet het niet. Ik ben über-bewust van mijn lijf en in een compleet andere dimensie. Niet op aarde. Ik zweef in een witte ruimte, vol liefde, ontspanning en warmte. Ik BEN alleen maar. Ik hoef helemaal niets en ik zweef nog verder. Dan verlies ik gevoel van het hebben van een lichaam en lijk ik teruggekeerd in de hemel. Ik verlies het bewustzijn terwijl ik lijk te zijn opgegaan in het ‘niets’? Er zijn geen woorden die deze ervaring beschrijven. Het is waanzinnig. Na een kwartier gok ik – ik ben het bewustzijn van tijd en ruimte volledig kwijt – voel ik zachtjes twee handen op mijn voeten waardoor ik langzaam weer contact begin te maken met mijn lijf. Langzaam, heel langzaam kom ik terug. Wauw, wat een magische ervaring…

 

“Deep breaths are like little love notes for your body.”

Mijn verlangen voor jou

Een ervaring die ik anderen ook voor zichzelf wil laten ervaren! Meerdere adem -weekenden volgen en in mei 2017 rondde ik mijn opleiding tot ademtherapeut af. Vanaf dat moment zijn transformerende ademsessies dan ook onderdeel van het ‘Ken Jezelf’ coachprogramma en tevens los te boeken! Ben je benieuwd geworden naar ademcoaching of wil je het graag zelf ervaren? Lees dan meer over hoe de ademsessie in zijn werkt gaat, of maak direct een afspraak voor een eigen magische ademervaring.

 

 


Door: Dominique van Wingerden - juni 2017