Loslaten en afstand nemen


Categorie Persoonlijk Leiderschap

Deze blog gaat over loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Maar wat is loslaten eigenlijk, waar is het goed voor, wanneer laat je wat los en vooral hoe doe je het? Loslaten is een van mijn meest gebruikte woorden van de afgelopen periode. Hoewel het telkens een andere invulling heeft gekregen in wat ik dan precies heb losgelaten, was het veel – heel veel.

Zo heb ik zelf bijvoorbeeld bepaalde relaties losgelaten, emoties, beperkende overtuigingen en zelfs één van mijn bedrijven. Niet zomaar, niet omdat dit moest, maar om de volledige focus op de ontwikkeling van mijn eigen potentieel te bewerkstelligen. En daar ben ik intens dankbaar voor :). Loslaten creëert namelijk ruimte. Soms letterlijk en soms figuurlijk. In die gecreëerde ruimte geef je nieuwe positieve dingen de kans om te ontstaan, vorm te geven. Loslaten van het ‘ ongewenste oude’ is belangrijk om het ‘gewenste nieuwe’ een kans te geven zich in je leven te manifesteren. En in sommige gevallen moet je iets loslaten om het vast te kunnen houden. Waarbij in andere gevallen je juist iets vast moet houden om het los te kunnen laten. Wat kun jij loslaten, of wat zoú je willen loslaten?

Wat is loslaten?

In deze blog bedoel ik met loslaten ‘de pijn transformeren’ van beknellende situaties, energievretende relaties, beperkende overtuigingen, beklemmende emoties of negatieve gedragspatronen. Waarbij deze op zichzelf kunnen staan, maar elkaar ook heel goed in stand kunnen houden. Zo kun je bijvoorbeeld (noodgedwongen) samenwonen met een partner die vreemdgaat, wat je een overtuiging oplevert die in lijn zou kunnen liggen met zoiets als: ‘Ik ben niet goed genoeg’, waardoor je een pijnlijk gevoel ervaart.

Loslaten van de beknellende situatie

De situatie geschetst als hiervoor is beknellend en misschien niet per direct te veranderen, waardoor een negatief zelfbeeld in stand word gehouden en je pijnlijke emoties ervaart. Ook al is de vreemdgaande partner verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag, jij bent verantwoordelijk voor je eigen gedachten en emoties. Deze ontstaan en vergaan immers in jou. We zijn echter niet altijd sterk genoeg – of ver genoeg ontwikkelt, om onze beknellende overtuigingen per direct te veranderen.

De clou zit ‘m dus ook zeker niet altijd alleen in het veranderen van jezelf om met de beknellende situatie om te gaan. Het veranderen van de situatie is dan, indien mogelijk, de eerste stap om de continue voeding van een negatief zelfbeeld te stoppen. Deze voeding levert je namelijk rotgevoelens op welke uiteindelijk (bewust of onbewust) gedragspatronen creëren die niet in je voordeel werken. Het stoppen met toedienen van nieuwe voeding is dus cruciaal om ons negatieve zelfbeeld te laten verhongeren en uiteindelijk te laten sterven.

Bij het veranderen van de situatie is het belangrijk om in mogelijkheden te denken en niet in beperkingen. Ook al lijkt de situatie uitzichtloos. Welke mogelijkheden om jezelf te bevrijden van de beknellende situatie – al is het gedeeltelijk- heb je wél?

Loslaten van energievretende relaties

In het geval van een energievretende relatie is het belangrijk onderscheid aan te merken tussen loslaten en afstand nemen. Met loslaten zou men kunnen interpreteren dat de band volledig dient te worden verbroken. Hoewel met afstand nemen meer bedoelt wordt dat er voor een bepaalde periode het contact wordt verbroken, verminderd of de intensiteit afneemt. Het is zeker niet altijd nodig om de band volledig te verbreken om een pijnlijke relatie los te laten.

Ook hier geldt: verminder of stop (tijdelijk) de voeding om te kunnen helen. De ruimte die je ermee voor jezelf en de ander creëert, is een cadeau. In die ruimte is de spiegeling van de ander niet meer constant aanwezig, stopt de projectie op de ander en moeten beide naar zichzelf kijken. In die ruimte is tijd voor reflectie en kan helderheid ontstaan over de relatie. Ruimte waardoor je jezelf én de relatie kunt evalueren en inzicht krijgt in je eigen overtuigingen, gedrag en behoeften. Grote kans dat door de genomen afstand van de ander, helderheid ontstaat rondom bijvoorbeeld afspraken die nodig zijn om de omgang voor beide partijen prettig te laten verlopen. Misschien ontstaat er zelfs wel ruimte voor vergeving of excuses.

Vergelijk het met verdwaald zijn midden in het bos. Je hebt geen idee waar de uitgang is, maar door in de boom te klimmen en hiermee letterlijk afstand te nemen van de grond, kun je boven het bos uitstijgen en helderheid verkrijgen over de juiste richting en de behoeften die je onderweg nodig denkt te hebben. Om vervolgens terug te keren naar de grond en het juiste pad te  bewandelen.

Loslaten van beperkende overtuigingen en pijnlijke emoties

In geval het loslaten van overtuigingen en emoties, dient eigenlijk het tegenovergestelde te worden gedaan, dan in het geval van situaties en relaties. Soms moet je namelijk iets vasthouden om het los te kunnen laten. Het is heel eenvoudig om te onthouden: situaties en relaties bevinden zich buiten jezelf en kun je op afstand zetten, maar overtuigingen en emoties ontstaan (en vergaan) binnenin je en dien je te accepteren en toe te laten. We hebben echter de neiging om juist beknellende situaties en relaties vast te houden en van negatieve gedachten en gevoelens weg te lopen. De reden waarom we dat doen is voer voor een andere blog. Maar de kunst van het loslaten is precies tegenovergesteld!

Loslaten van negatieve emoties

Je zult negatieve emoties en gevoelens in eerste instantie moeten leren accepteren en omarmen. Dit doe je door pijnlijke gevoelens en emoties te doorvoelen – te doorleven – om vervolgens te ervaren dat ze dan vanzelf vergaan. Een vervelend klusje, maar nu heb je losgelaten in liefde in plaats van onderdrukt en weggeduwd, waardoor ze aan je zijn blijven plakken of op een later moment keihard terug kunnen komen. Negatieve emoties en gevoelens loslaten doe je door: 1. Accepteren, 2. Aankijken en 3. Doorvoelen. Ga met je aandacht helemaal naar het vervelende of pijnlijke gevoel, ga er als het ware –middenin zitten. Laat het gevoel je helemaal overnemen, ga naar de kern en probeer daarin te ontspannen. Blijf daar zolang je intuïtief voelt dat nodig is. Kom er dan uit en kijk wat er is veranderd. Objectief.

Loslaten van beperkende overtuigingen

Het loslaten van beperkende overtuigingen kunnen we ook door deze in eerste instantie vast te houden: door ernaar op zoek te gaan en door deze bewust te maken. Vaak zijn we namelijk onbewust van onze diepste beperkende overtuigingen. De kernovertuiging zit ‘m vaak in het zelf. Daarmee bedoel ik het beeld van onszelf dat we zijn gaan geloven. Je eerste (oppervlakkige) bewuste overtuiging kan bijvoorbeeld zijn: ‘Mijn baas ziet alleen maar fouten.’ Terwijl de diepe kernovertuiging in het zelf zit, bijvoorbeeld: ’ Ik schiet tekort’.

Pas als we ons bewust worden van wat we écht over onszelf zijn gaan geloven, kunnen we nieuw bewijs zoeken voor een overtuiging die ons wel dient en verder brengt op het pad dat we willen bewandelen. Neem dus de tijd om jezelf en je overtuigingen te onderzoeken. Wat geloof jij over jezelf? En wat werkt daaraan voor je en wat niet?

Loslaten van negatieve gedragspatronen

Negatieve gedragspatronen zijn het gevolg van een negatief zelfbeeld. Bewust of onbewust  ontstaan patronen in ons gedrag die als een soort beschermlaag fungeren voor onze kern: liefde. Omdat we bang zijn geworden voor ‘pijnlijk bewijs’ dat onze negatieve overtuigingen voedt, zijn we ons (vaak onbewust) gaan gedragen op een manier die afwijzing door anderen kan voorkomen. Zo bewegen we ons krampachtig voort om maar niet in onze natuurlijke staat van zijn afgewezen te worden.

Belangrijke eerste stap om negatieve gedragspatronen los te laten is dus naar de kernovertuiging te zoeken. En deze vervolgens los te laten door langzaam ‘nieuw bewijs’ te vinden voor overtuigingen die je wel dienen. Zo verander je gedrag vanuit de kern, niet aangeleerd als extra energiepost (waarbij je nog steeds delen van jezelf afwijst), maar omdat je simpelweg het gedrag niet meer nodig hebt… Wat een vrijheid!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, mail gerust! Indien je hulp zou willen bij het doorvoelen van emoties of omvormen van beperkende overtuigingen, zou meditatie en/of coaching je goed verder kunnen helpen.

Referenties:

Deze blog is gebaseerd op eigen ervaring en verdieping. Veel van de inhoud kan ik in woorden vatten met dank aan wijze spirituele leraren  en de door hun geschreven literatuur :

Katie, B., & Mitchell, S. (2008). Loving what is: How Four Questions Can Change Your Life. Random House.

Geurtz, J. (2009). Verslaafd aan liefde: de weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties. Ambo| Anthos.

Tolle, E. (1999). The power of now: A guide to spiritual enlightenment. New World Library, California.

Tolle, E. (2005). A new earth: Awakening to your life’s purpose. Penguin Books.


Door: Dominique van Wingerden - september 2016