Hoogsensitiviteit – Maak er je kracht van!


Categorie Persoonlijk Leiderschap

Ben ik hooggevoelig? Veel mensen die mijn praktijk binnenlopen zijn bewust of onbewust erg gevoelig. Het internet staat vandaag de dag vol met artikelen en filmpjes over hoogsensitiviteit. Vooral de ‘lasten’ ervan worden geregeld benadrukt. Gelukkig zie ik ook steeds meer beschikbare informatie verschijnen waarin wordt ingegaan op de kracht van hooggevoeligheid. Daar wil ik in deze blog graag op aansluiten. Want jouw aanvoelend vermogen is een belangrijke raadgever en informatiebron!

Ben jij hooggevoelig?

Ben jij heel sensitief? Dan voel je alles aan. Je  loopt een kamer in en je voelt je de energie van wat daar zich net heeft afgespeeld. Je weet het wanneer iemand eerlijk is en wanneer niet. En je voelt ‘aan je water’ of iets klopt of zuiver is of niet. Herken je dat?

Hooggevoeligheid als kracht

In mijn praktijk zie ik veel coachees die komen met vraagstukken rondom hooggevoeligheid. Soms bewust, maar ook heel vaak onbewust. Hooggevoelig zijn betekent veel en diep voelen. En is dus een ontzettende krachtige bron voor informatie! Als jij je herkent in de kenmerken van hoogsensitiviteit dan betekent het dat je je meer en meer bewust aan het worden bent van de eenheid die we zijn. Dat alles verbonden is en iedereen onderdeel is van het geheel. Een ver-ontwikkelde staat van bewustzijn dus!

Het mooie is dat je door jouw hoogsensitiviteit makkelijk verbanden en details kunt zien die anderen niet zien. Dat je creatief en buiten de box kunt denken en dat je vanuit veel verschillende kanten iets kunt bekijken. Je ontstijgt het dualiteit-denken van goed en fout en ‘de waarheid’ vinden. En je verplaatst je meer en meer naar iets bekijken vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor ontwikkel je compassie en empatisch vermogen. Je kunt je namelijk goed inleven in anderen en inleven in hun gevoelens. Ook heb je een versterkte intuïtie en kun je goed aanvoelen wat jijzelf en anderen nodig hebben. Hierdoor leef je meer in verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen. En kun je anderen heel goed van dienst zijn op het pad van persoonlijke ontwikkeling. En dat is wat veel hsp-ers van nature graag willen :).

Valkuil van veel HSP-ers

Bij heel veel aanvoelen vanuit je omgeving vervagen ook vaak je eigen grenzen. En dat kan een valkuil zijn. Dat is in ieder geval mijn les geweest. Door mijn grote aanvoelend en inlevend vermogen, ‘begreep’ ik de beleving van anderen. Ik kon zo ver meevoelen en ik wilde zo graag helpen dat ik soms medelijden voelde en daardoor over mijn grenzen liet gaan. En medelijden voelt heel anders dan medeleven. Bij medelijden voelt het alsof de gevoelens van de ander – van jezelf zijn – en kun je jezelf erin verliezen. Terwijl bij medeleven jij je kunt verplaatsen in de ander en je de gevoelens van een ander kunt voorstellen of meevoelen, maar je er wel bewust van blijft dat ze niet van jou zijn.

Grenzen aangeven

Ik moest leren stevig in mijn eigen energie blijven. Daarmee bedoel ik binnen de grenzen van mijn eigen lichaam. Ook moest ik te raden gaan wat mijn normen, waarden en wereldvisie eigenlijk waren. Wat ik echt belangrijk vond. Dit om helder te krijgen waar die grenzen eigenlijk lagen en hier het zelfvertrouwen op ontwikkelen om die grenzen met respect aan te kunnen geven. Diepgaand zelfonderzoek was daarvoor nodig.

Het kan dus zo zijn dat als je (nog) moeite hebt om hiermee om te gaan, dat je vaak twijfelt of iets nu van jou is of van de ander. Je bent snel leeg en voelt je snel vermoeid of overprikkeld. Ook meerdere informatiebronnen/prikkels tegelijk, kan al snel overweldigend voor je zijn. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een drukke koningsdag of verjaardag. Vaak kost het je meer energie dan dat het je oplevert.

Wat kun je doen?

De beste tip die ik je kan geven is om dagelijks te mediteren. En dan grondingsmeditatie in het specifiek. Hierdoor wordt je je namelijk bewuster van je lichaam en de lichamelijke sensaties. Door je geest te trainen begin je oorzaak-gevolg reacties tussen de buitenwereld en jouw binnenwereld te zien en te herkennen. Voel je lichaam, en laat een gedeelte van je aandacht altijd op je fysieke sensaties gericht. Dit proces wordt na verloop van tijd en oefening makkelijker. Als je zoveel mogelijk aandacht besteed aan wat zich binnenin jouw lichaam afspeelt, zul je het vermogen ontwikkelen om te herkennen wat van jou is en wat van de ander is. En kun je daarmee gemakkelijker loslaten wat van de ander is en doorvoelen wat van jou is. Gronden is hier een term voor, oftewel; uit je hoofd, in je lijf.

Manieren om te gronden

Tools om dit te bewerkstelligen, zijn is sporten, tuinieren, wandelen of beweging in het algemeen. Maar ook een ontspannende massage of knuffelen met je partner, kinderen of huisdieren helpen je meer in je lijf te komen. En bijkomstig voordeel bij fysieke aanraking is het geproduceerde knuffelhormoon! Ook is ruimte voor jezelf om op te laden van cruciaal belang.

Signalen waar je op kunt letten of iets van jou of van de ander is:

Merk je dat je veel aanvoelt, dan kun je er eens op letten of het gevoel dat je oppikt, nadat je jezelf verwijdert van de persoon of situatie hetzelfde blijft of verandert. Kun je makkelijk de emotie/gedachte loslaten zodra de interactie is beëindigd, dan is de kans groot dat het van de ander is. Herken je dat je ook na het contact nog lang blijft hangen in het gevoel of een maalstroom van gedachten oproept, dan is het hoogstwaarschijnlijk van jezelf en laat het je iets zien wat zich in jouw eigen schaduw bevindt. Hoewel soms pijnlijk, is dit een mooi signaal dat je hier iets mag helen voor jezelf!

Dus IN sum!

1.     Stel grenzen: twee vragen die je kunnen helpen – ‘Wat is je gevoel?’ en ‘Wat is je behoefte?’

2.     Mediteer – wordt je bewust van de fysieke sensaties binnen de grenzen van jouw lichaam.

3.     Opladen: realiseer voldoende oplaadtijd voor jezelf. Spendeer wat tijd alleen door of in de natuur.

4.     Herken wat van jou is en wat van de ander: veel introspectie (schaduwerk).

 

Geniet verder van het diep voelen, want dat is de positieve kant van de HSP-medaille. Je leeft in aandacht, waardoor je ook diepe vervulling kunt ervaren! Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het me weten ajb!


Door: Dominique van Wingerden - juli 2017