Dromen over de toekomst én leven in het NU.


Categorie Mindfulness

We doen het allemaal. We dromen van een betere toekomst, we maken plannen en stellen onszelf doelen. Bewust en onbewust. We willen verandering, groei of verbetering. Én tegelijkertijd willen we graag bewust leven en genieten van het moment. ‘Leven in het nu’ is daarbij het meest gehoorde advies van de afgelopen jaren. Een advies waar ik het meer dan mee eens ben, maar tegelijkertijd in contrast staat met verlangen naar iets anders, een betere (leef)situatie of dromen over de toekomst. Hoe vind je hier balans in en is dromen van de toekomst dan iets negatiefs als je probeert te leven in het nu?

Deze blog geeft antwoord op hoe je bewust omgaat met het verlangen naar meer en tegelijkertijd blijven leven in het huidige moment. Hoe zorgen we ervoor dat we onze dromen vervullen en onze doelen bereiken, maar niet vastgestrikt raken in verlangen?

Heb je een droom of een doel?

De eerste belangrijke vraag is of je een droom hebt of een doel. Dromen, fantaseren of mijmeren over het leven dat je wilt leiden of dingen die je wilt bereiken kunnen heel leuk zijn en veel energie geven. Soms is dromen alleen al genoeg om je goed te voelen. Het verschil tussen een droom en een doel is dat je bij een doel een plan hebt. De kans is namelijk klein dat je doel  zomaar op je pad komt. Je plan moet bestaan uit realistische subdoelen. Daarnaast bevat het plan ook ideeën over hoe je de subdoelen gaat aanpakken. Hierover later meer.

Dromen en verlangen

Dromen is in gedachten een andere werkelijkheid visualiseren dan hoe we deze beleven in de realiteit. Verlangen ontstaat uit de spanning tussen wens en werkelijkheid. Je ervaart het verschil tussen hoe iets werkelijk is en hoe je zou willen dat het is. Dit verschil tussen wens en werkelijkheid is ongewenst en zorgt dan ook voor spanning en het verlangen om deze spanning op te heffen. Verlangen zet aan tot verandering en kan daardoor een krachtige motivator zijn. De spanning maakt een hoop energie los waardoor we in actie kunnen komen om de kloof tussen wens en werkelijkheid te dichten.  Je kunt de kracht van je verlangen dus bewust inzetten om je dromen te realiseren.

‘Maar wat als we niet in actie komen?’

Leven in het nu en dromen over de toekomst in contrast?

De redenen waarom we niet in actie komen kunnen eindeloos zijn, want zelfs in de fantasie legt de mens zichzelf vaak beperkingen op (want ja, hoe realistisch is die droom nu eigenlijk?). En dan zit je met die ongewenste spanning tussen wens en werkelijkheid opgescheept. Fantaseren en piekeren zijn namelijk twee uiteinden van dezelfde energiestroom. Piekeren is eigenlijk gewoonweg de verkeerde kant op fantaseren. En dan ga je stagneren.

Dagdromen of piekeren?

Wanneer is het genoeg?

Het is genoeg op het moment dat we op automatische piloot reageren op het (constante) gevoel van incompleetheid met méér verlangen. Hierdoor raken we in een continue stroom van nieuwe doelen en plannen maken voor de toekomst – een toekomst die altijd toekomst blijft.

Als de spanning tussen wens en werkelijkheid te groot wordt, gaan we het huidige moment voorbij. We willen namelijk leven in de toekomst, niet in het nu want onze huidige situatie is ongewenst. Sterker nog we accepteren in sommige gevallen het huidige moment niet door ons te focussen op wat ontbreekt. We zien daardoor niet (meer) wat we wél hebben en verliezen het gevoel van dankbaarheid voor datgene waar we wel blij mee zijn. We vergeten onze successen te vieren – het uitkomen van onze dromen en behalen van doelen (we hebben immers al nieuwe doelen gesteld) en leven we altijd in de fantasie dat het in de toekomst beter zal zijn… Een fantasie ja – want juist de toekomst is de illusie: het huidige moment is immers het enige moment dat we ooit zullen kennen.

‘Oké leuk en misschien herkenbaar, maar hoe ga je hier concreet mee om?’

(On)voorwaardelijk dromen

Bepaal welke dromen je hebt en waarom dit jouw dromen zijn. Wie ben je en wat heb je bereikt in jouw dromen? En wees eerlijk tegen jezelf: zijn jouw dromen eigenlijk wel echt helemaal van jou? Heb je onvoorwaardelijke dromen, of beogen ze een (groter) doel? Is er een reden waarom je die dromen hebt? Droom jij van een bepaalde situatie waarin je bijvoorbeeld aardig gevonden wordt, gezien of gehoord wordt door anderen en respect afdwingt? Of dienen jouw dromen de kernwaarden waar vanuit jij leeft?

In andere woorden: zijn jouw dromen voorwaardelijk of onvoorwaardelijk? Word je boos of gefrustreerd of erger nog: vergaat de wereld gevoelsmatig als je dromen niet uitkomen? Dan is de kans groot dat je dromen voorwaardelijk zijn en vanuit extrinsieke motivatie komen, die je in een vicieuze cirkel van reageren kunnen brengen. Op het moment dat je het resultaat los kunt laten en het fantaseren op zich je al een goed gevoel geeft, dan is de kans groter dat je dromen vanuit intrinsieke motivatie zijn ontstaan, ze onvoorwaardelijk zijn en ze je niet het contact met het huidige moment laten verliezen.

Van reageren naar creëren…

Op het moment dat je je bewuster wordt van het soort dromen dat je hebt, kun je actief vanuit deze ruimte jouw beslissingen gaan nemen en je jouw eigen dromen werkelijkheid laten worden. Je stapt over van reageren naar creëren waardoor je meer en meer zelf de richting bepaalt van jouw leven.

Dromen realiseren in 4 stappen

Stap 1. De juiste energie

Focus op datgene dat je wél in je leven hebt. Focus je op die zaken waar je dankbaar voor bent en probeer die dankbaarheid ook te voelen. Je energie trekt op die manier meer dingen aan die op dezelfde frequentie vibreren. Dus als jij je dankbaar voelt, zul automatisch je meer zaken aantrekken waar je dankbaar voor kunt zijn!

Stap 2. Visualiseren

Visualiseer alsof je je dromen al hebt gerealiseerd. Voel hoe het is om het leven van je dromen te leven, visualiseer elk klein detail zodat je droom tastbaar en realistisch wordt. Kleuren, geuren, geluiden en gevoelens, maak alles levendig en voel hoe goed het voelt en hoe dankbaar je bent. Visualiseer het eindresultaat. Alle obstakels zijn al overwonnen, alle beperkingen zijn al weg. Er is alleen dat ene perfecte plaatje, dat je tot in de details hebt gefantaseerd.

Stap 3: Doelen formuleren

Hak dan je droom op in stukjes. Stel jezelf doelen. Wat moet er allemaal gebeuren of veranderen om je dromen te realiseren? Formuleer het liefste SMART doelen, die zijn concreet, realistisch en tijdgebonden. Ze creëren dus duidelijkheid en een stok achter de deur. Door je dromen op te hakken in kleine realistisch en haalbare subdoelen, krijgen je gedachten minder de kans om te slaan in piekeren en dus stagnatie. Blijf geloven in het eindresultaat en blijf ook werken aan stappen 1 en 2.

Stap 3: Plannen maken en kernwaarden bepalen

Een doel zonder een plan is slechts een wens. En dan blijft het bij dromen… Prima, maar als je je dromen wilt realiseren moet je toch echt aan de bak. Werk ideeën uit die eraan bijdragen om je doelen te behalen. Maak actieplannen. Wat heb je nodig, wie heb je nodig en blijf je daarbij bewust wat jouw eigen kernwaarden zijn. Voorbeeld: vind je eerlijkheid (kernwaarde) heel belangrijk en heb je geld nodig om je doelen te realiseren. Maak dan geen plan waarbij je simpelweg om je doel te realiseren, op een listige manier snel aan geld komt. Laat je plannen in lijn zijn met jouw intrinsieke motivatie om je doelen te bereiken.

Stap 4. Actie

En dan is het gaan met die banaan. Actie! Neem stappen die goed voelen. Geïnspireerde actie noem ik dat. Doe dingen die goed voelen, ook al hebben ze ogenschijnlijk misschien niets te maken met het behalen van je doelen. Vaak brengen ze mensen of situaties op je pad die je verder brengen op weg naar het bereiken van je doelen. Visualiseer en geloof dat je dromen uit zullen komen.

Hoe blijf je al dromend gegrond in het huidige moment?

Geniet op het moment zelf van de energie die je NU voelt door te dagdromen, te visualiseren en te werken aan je gestelde doelen. Het resultaat (wel of niet uitkomen van die doelen) is daardoor ondergeschikt gemaakt, waardoor de spanning verdwijnt en het huidige moment weer kostbaar wordt in plaats van ongewenst. Je voelt je immers NU goed door het fantaseren en doen. Is dat niet waar we allemaal van dromen? Ons simpelweg goed voelen, het liefst nu :).

BewarenBewaren


Door: Dominique van Wingerden - februari 2016