Ademsessie van Dominic


Categorie Optimaal ademen

Hoe moeilijk is het om iets te omschrijven wat je nog nooit hebt meegemaakt? Dat wat je niet kent, dat wat jarenlang verborgen is gebleken? Dominique vroeg of ik een stukje wilde schrijven over mijn beleving van de ademsessie, maar nu 3 weken later begin ik pas langzaam te realiseren wat het met me heeft gedaan. Ik ken Dominique van het wekelijkse Contactuur dat zij organiseert in Leiden, en ervoer door de verschillende meditaties en ademhaling technieken al een groot verschil in hoe ik nu in het leven sta. Rust en balans, maar ook een aanvulling op mijn eigen innerlijke reis en persoonlijke ontwikkeling. Ikzelf ben enige jaren diep gedoken in het innerkind/schaduw werk om oude disfunctionerende patronen in mijn leven op te ruimen met veel positief resultaat, maar ademhalingstechnieken (hoewel ademhalen voor mij altijd al een groot punt was) kende ik niet.

Tijdens 1 van de Contacturen begreep ik via 1 van de andere deelnemers dat Dominique ook ademsessies verzorgt en vertelde zijn ervaring in het kort wat mijn interesse meteen wekte. Een week later hebben we een sessie gepland voor de week daarop, en wat ik die dag meegemaakt heb kon ik niet kwijt in woorden. Dit wat ik hier omschrijf is voor mij maar een topje van een ijsberg van wat er werkelijk gebeurde:

Na een kort gesprek waarbij we mijn persoonlijke affirmatie voor de sessie hadden gecreëerd met behulp van een NLP techniek, mocht ik gaan liggen. Ik mocht met behulp van een pijpje alleen via de mond ademen, en het tempo van in en uit ademen moest ik steeds sneller en sneller opvoeren. Al gauw werd ik lichtelijk duizelig, maar ik vertrouwde erop dat dit juist de bedoeling was. “Naar je onderbuik ademen”, zei Dominique en ze plaatste haar hand daar. Een berg aan gevoelens, negatief en positief kwamen opzetten en overspoelde mij. Dit had ik nog nooit zo intens meegemaakt, en er viel ook geen touw aan vast te knopen. Beelden uit het verleden flitsten zo snel voorbij dat ik niet exact kon zien welke het waren, maar ook de gevoelens gingen dwars door elkaar heen. Zoveel pijn kwam op en ging weer, en bleef zo doorgaan en werd steeds intenser. Op een gegeven moment kwam er zoveel innerlijke woede opzetten, en tegelijkertijd zei Dominique: “Alles mag, schreeuwen, slaan, schoppen. Het mag er allemaal zijn, laat het maar gaan.” Ik gaf er zoveel geluid aan als ik kon, voelde mijn handen tot vuisten vormen en voelde de tranen over mijn gezicht stromen. Op een gegeven moment zei Dominique dat het even genoeg was en als ik energie over had en het aandurfde om nog een keer te gaan. Ik had enkele minuten nodig om even terug te zakken, waarna ik opnieuw een cyclus van opbouwend sneller ademen begon.

Het enige wat ik na de sessie kon, was zijn. Gewoon alleen maar zijn. Ik was licht in mijn hoofd, en voelde me zwevend. Het omschrijven van wat ik meegemaakt had leek onmogelijk maar ik wist dat dit veel had gedaan voor me en zo nog veel meer gaan geven. We dronken onze thee en kletsten nog wat na, in hoeverre ik dat nog kon en ging met een zeer bijzonder gevoel naar huis.

Ik besloot een paar dagen na de sessie een poging te wagen tot het omschrijven van mijn ervaring, maar de woorden kwamen maar niet opzetten. Ik besloot als de muzikant die ik ben, het in een nummer te omschrijven en dus hierbij mijn persoonlijke ervaring in een muzikale vorm.

Dankjewel lieve Dominique voor deze prachtige levens veranderende ervaring.

Liefde en licht,

Dominic

Luister het nummer van Dominic: First Breath. (Luister advies: Zet een goede koptelefoon of oordopjes op, en zet het volume redelijk hoog.)


Benieuwd wat een ademcoaching voor jou kan doen? Bekijk de mogelijkheden.


Door: Dominique van Wingerden - december 2017